Ποδόσφαιρο «θερμοκηπίου»
11:22 - 12 Ιουλίου 2016
EURO 2016 - Μία μεγάλη διοργάνωση με πολύ ζωηρά χρώματα. Το ποδόσφαιρο στα φόρτε του. Άλλοι κέρδισαν και άλλοι έχασαν.. Όλοι προσπάθησαν. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας .
Τι μπορούμε να πούμε όμως για το ίδιο το παιχνίδι. Παρακολουθώντας τα περισσότερα παιχνίδια του EURO 2016 περνούσε συνεχώς από τη σκέψη μου ότι στο σημερινό, σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχει τόση κατασκόπευση/διερεύνηση /ανάλυση και ότι άλλο μέσω της τεχνολογίας, που τελικά καταλήξαμε να βλέπουμε ακόμα και σε κορυφαίες διοργανώσεις ένα πανομοιότυπο τρόπο παιχνιδιού από όλες τις ομάδες ανεξάρτητα από σχηματισμούς και συστήματα. Όλες οι ομάδες, μικρές και μεγάλες παρουσίασαν ένα ποδόσφαιρο με κινήσεις προσχεδιασμένες και προβλέψιμες εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις. Δεν υπήρχε η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός.
Οργάνωση φυσικά υπήρχε, αγωνιστική πειθαρχία υπήρχε, τρόπος άμυνας υπήρχε, τρόπος ανάπτυξης υπήρχε. Όλα τα στοιχεία που διακατέχουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο υπήρχαν. ‘Όλα τα μοντέλα ποδοσφαίρου που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν παρόν. Όμως δεν είδαμε σχεδόν τίποτε νέο ποδοσφαιρικά
Είδαμε ομάδες να καταργούν με σκακιστικές κινήσεις η μία το παιχνίδι της άλλης, είδαμε τις πλείστες «μικρές» ποδοσφαιρικά χώρες να διακρίνονται φθάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά και είδαμε να στέφεται πρωταθλήτρια μια Ομάδα με ταλέντο ( και κορυφαίο ποδοσφαιριστή ) που έπαιξε με ένα πολύ συντηρητικό τρόπο και κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση.
Αν το EURO 2016 το είχε κερδίσει μια από τις «μεγάλες» ποδοσφαιρικά χώρες σήμερα θα μιλούσαμε με θαυμασμό για τη Γερμανική Μηχανή (German Μachine) για την Γαλλική Λεγεώνα (French Legιon) ή για το Βελγικό Μοντέλο (Belgian Model) χωρίς να αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το βαθμό τον κίνδυνο της απουσίας της πολυμορφίας στο ποδόσφαιρο.
Αναπόφευκτα θα αναφερθώ σε προηγούμενα χρόνια και σε Σχολές Ποδοσφαίρου από όπου αντλούσαμε γνώση και νέες ιδέες όπως το «Total Football» της Ολλανδίας με τον Μίχελς και τον Κρόιφ ή το «Διαστημικό ποδόσφαιρο» της Σοβιετικής Ένωσης με τον Λομπανόφσκι. Η Εθνική Ισπανίας επίσης την τελευταία δεκαετία μας έδωσε ένα νέο είδος ευφυούς και πανέμορφου παιχνιδιού - κατοχής, κυκλοφορίας και ευφάνταστων επινοήσεων - κατακτώντας δύο φορές το Πανευρωπαϊκό (2008, 2012) και μια φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο (2010).
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτε για να θητεύσουμε. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Πορτογαλία είναι δυνατές Ομάδες αλλά τους λείπει η φαντασία. Έχουν αγκυλωθεί παίζοντας μέσα σε καλούπια. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει μια αντιγραφή. Ένα είδος κλωνοποίησης και ομοιογενοποίησης. Κι ας καμώνονται όλοι ότι έχουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού.
Η περίφημη παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει δυστυχώς και το ποδόσφαιρο. Οι χώρες και οι άνθρωποι έχουν χάσει τα κύρια χαρακτηριστικά της κουλτούρας και της ιδιοσυγκρασίας τους. Δεν δημιουργούν με βάση τη δική τους σκέψη αλλά αντιγράφουν χωρίς να σκέφτονται. Έτσι καταλήγουμε σε ένα ποδόσφαιρο «θερμοκηπίου» όπου όλα τα αγαθά αναπτύσσονται με το ίδιο μέγεθος, το ίδιο χρώμα αλλά χωρίς την αληθινή τους μυρωδιά.
Αναντίλεκτα , βγάζω το καπέλο στις «μικρές» Εθνικές Ομάδες που διακρίθηκαν. Κι αν υπάρχει κάτι αξιοπρόσεκτο και αξιοθαύμαστο σε αυτό το EURO είναι οι πρωτόγνωρες σκηνές που χαρήκαμε, στα προημιτελικά και στα ημιτελικά ( Γαλλία-Ισλανδία και Πορτογαλία-Ουαλία ) να αποθεώνονται ταυτόχρονα καταχειροκροτούμενοι και οι νικητές και οι ηττημένοι.
Αυτά είναι τα όμορφα. Το ποδόσφαιρο έχει περάσει έξω από τις γραμμές του γηπέδου και έχει εξελιχθεί σαν προϊόν και σαν εικόνα σε τεράστιο βαθμό.
Ας μην παρασυρόμαστε όμως. Το πραγματικό αντικείμενο και η ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι μέσα από τις γραμμές του γηπέδου. Έχω την άποψη ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να προσεγγίσουμε το παιχνίδι από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Παρακολουθώντας το EURO 2016 πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται ξανά , να ανακαλύψει και να αποκαλύψει ένα άλλο καινούριο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο με περισσότερη φαντασία.