Πορτογαλία - Ουαλία: το πρώτο εισιτήριο

Φερνάντο Σάντος εναντίον Κρις Κόουλμαν. Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Γκάρεθ Μπέιλ. Από τη μία η Πορτογαλία που κατακρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται, ο οποίος όμως την έφερε έως τους «4» κι από την άλλη η Ουαλία, η οποία αποτελεί μία από τις (πολύ) ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης, δείχνοντας πως δεν στηρίζεται μονάχα στον αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα, οι Ουαλοί έγιναν οι πρώτοι που στο ντεμπούτο τους σε τελικά Euro έφτασαν στα ημιτελικά, μετά τη Σουηδία το 1992.
 
Λίγες ώρες πριν τη «μάχη» τους για το πολυπόθητο εισιτήριο του τελικού, θυμόμαστε την πορεία -κι όχι μόνο- των δύο ομάδων μέχρι και τα ημιτελικά.
 
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Πορτογαλία
Φάση ομίλων
Ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Από εκεί και πέρα; Ο όμιλος, σχετικά βατός. Ισλανδία, Αυστρία κι Ουγγαρία ήταν τα «εμπόδια» που έπρεπε να ξεπεράσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι η παρέα του.
 
Στην πρεμιέρα λοιπόν, οι Πορτογάλοι αναμετρήθηκαν με τους Ισλανδούς. Το γκολ του Νάνι (31') προμήνυε ένα εύκολο απόγευμα για την ομάδα του όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Οι παθιασμένοι Ισλανδοί ισοφάρισαν με τον Μπιάρνασον (50') και παρά την πίεση του συνόλου του Σάντος, κατάφεραν να κρατήσουν την ισοπαλία.
 
Τέσσερις μέρες μετά, η Πορτογαλία είχε μία δεύτερη ευκαιρία να δείξει ένα -σοβαρό- δείγμα των ικανοτήτων της, απέναντι στους Αυστριακούς. Παρά την κυριαρχία της όμως, το γκολ δεν ήρθε ποτέ ενώ μάλιστα, στο 79ο λεπτό, ο Ρονάλντο σπατάλησε την καλύτερη ευκαιρία της ομάδας του, αστοχώντας από το σημείο του πέναλτι. Κάπως έτσι η αναμέτρηση με την Ουγγαρία, την τελευταία αγωνιστική, χαρακτηρίστηκε πρόωρος τελικός.
 
Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ήθελε νίκη ή ισοπαλία ώστε να «κλειδώσει» τη συμμετοχή της στους «16», καθώς στη χειρότερη θα προκρινόταν ως καλύτερη 3η. Οι Μαγυάροι όμως, έχοντας (και) την τύχη με το μέρος τους, έβαζαν συνεχώς δύσκολα στους αντιπάλους τους...
 
Ο Γκέρα στο 19' άνοιξε το σκορ, για να έρθει η ισοφάριση από τον Νάνι (42'). Η απάντηση όμως ήταν άμεση, καθώς ο Τζούτζακ (42'), με τη βοήθεια της... κόντρας, έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Ουγγαρία. Το ματς είχε αποκτήσει φρενήρη ρυθμό και τρία λεπτά αργότερα, ο Ρονάλντο με ένα εκπληκτικό τακουνάκι έφερε το ματς στα ίσα. Ο Τζούτζακ όμως είδε και πάλι την μπάλα να αλλάζει πορεία σε προσπάθειά του και να καταλήγει στα δίχτυα για το 3-2 στο 55'! Ο CR7 όμως δεν ήθελε με τίποτα να μείνει εκτός των νοκ-άουτ και το απέδειξε περίτρανα, σκοράροντας για άλλη μία φορά, διαμορφώνοντας τελικώς το 3-3 (62').
Ένα αποτέλεσμα που ήταν αρκετό για να φέρει την ομάδα του στους «16» της διοργάνωσης, ως καλύτερη 3η, απέναντι στην Κροατία.  
 
Φάση των «16»
Η ομάδα του Άντε Τσάτσιτς ήταν εκ των καλύτερων της διοργάνωσης, παίρνοντας την πρόκριση στα νοκ-άουτ ως πρώτη του ομίλου, νικώντας την Ισπανία την τελευταία αγωνιστική με σκορ 2-1. Η Πορτογαλία όμως ήταν μία τελείως διαφορετική ομάδα, από όλες τις απόψεις.
 
Προσηλωμένοι στην άμυνά τους, οι Ίβηρες περίμεναν τους Κροάτες και δεν ρίσκαραν σε καμία περίπτωση, οδηγώντας τελικώς το ματς στην παράταση. Η Κροατία έφτασε μία «ανάσα» από το γκολ, στο 116', ωστόσο η κεφαλιά του Πέρισιτς βρήκε το δοκάρι. Στην αμέσως επόμενη φάση, η Πορτογαλία βγήκε ιδανικά στην αντεπίθεση, ο Νάνι άφησε στον Ρονάλντο μέσα στην περιοχή, εκείνος σούταρε για να βρει τον Σούμπασιτς σε ετοιμότητα όμως, ο Κουαρέσμα ακολούθησε τη φάση, σκόραρε από κοντά (117') κι έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά!
 
Φάση των «8»
Αντίπαλος με φόντο τα ημιτελικά, η Πολωνία, η οποία φρόντισε μόλις στο 2ο λεπτό να «σοκάρει» τους Πορτογάλους και να πάρει κεφάλι στο σκορ, χάρη σε γκολ του Λεβαντόφσκι. Η απάντηση όμως ήρθε πριν το τέλος του πρώτου μέρους, με τον Ρενάτο Σάντσες να πιάνει ένα εξαιρετικό σουτ και να ισοφαρίζει τον αγώνα στο 33ο λεπτό.
 
Από εκεί και πέρα; Ηρεμία... Καμία από τις δύο δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα στην κανονική διάρκεια, αλλά και την παράταση, με την αναμέτρηση να οδηγείται στα πέναλτι. Προς έκπληξη πολλών, την πρώτη εκτέλεση ανέλαβε ο Ρονάλντο, ευστοχώντας. Ακολούθησαν Λεβαντόφσκι, Σάντσες, Μίλικ, Μουτίνιο, Γκλικ, Νάνι, για να γίνει το 4-3 υπέρ της Πορτογαλίας. Ο Μπλαστσικόφσκι αστόχησε, ο Κουαρέσμα δεν λάθεψε, διαμόρφωσε το 5-3 κι έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά!
 
Το αξιοσημείωτο; Πως οι Πορτογάλοι έφτασαν στους «4» μην έχοντας νικήσει σε κανονική διάρκεια! Στα τρία ματς του ομίλου ήρθαν ισόπαλοι, στους «16» προκρίθηκαν στην παράταση και στους «8» στα πέναλτι.
 
Ουαλία
Φάση ομίλων
Η ομάδα του Κρις Κόουλμαν κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά σε τελικά Euro κι είχε απέναντί της τρία δυνατά «τεστ», για να αποδείξει πως μπορεί να βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Πρώτη αντίπαλος η Σλοβακία του Ρόμπερτ Μακ, κόντρα στην οποία επικράτησε 2-1. Ο Μπέιλ στο 10' με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ «έγραψε» το 1-0, η ισοφάριση ήρθε στο 61' από τον Ντούντα, για να έρθει ο Ρόμπσον-Κανού και να βάλει την υπογραφή του στην πρώτη νίκη της ομάδας του σε τελικά Euro.
 
Αμέσως επόμενη, η Αγγλία. Το βρετανικό ντέρμπι. Οι Ουαλοί ήταν εκείνοι που πήραν κεφάλι στο σκορ με νέα εκτέλεση φάουλ του Μπέιλ (42'), στην οποία ωστόσο φέρει μεγάλη ευθύνη κι ο Τζο Χαρτ. Οι αλλαγές του Χότζον όμως, Βάρντι και Στάριτζ, έμελλαν να τον δικαιώσουν. Αρχικά, ο άσος της Λέστερ έφερε το ματς στα ίσα (56') και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο επιθετικός της Λίβερπουλ σκόραρε για να διαμορφώσει το 2-1.
 
Στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική όμως η Ουαλία δεν αστειεύτηκε και «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες τη Ρωσία, παίρνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στον όμιλο! Ράμσεϊ (11'), Τέιλορ (20') και Μπέιλ (67') σκόραραν για να έρθει το 3-0 που έφερε για πρώτη φορά τους παίκτες του Κόουλμαν στους «16» της διοργάνωσης.
 
Φάση των «16»
Αντίπαλος της Ουαλίας στα νοκ-άουτ η Β. Ιρλανδία. Ένα ματς το οποίο δεν κέντρισε σε καμία περίπτωση το ενδιαφέρον, ούτε πριν, αλλά ούτε και κατά τη διάρκειά του. Το ματς τελικώς κρίθηκε από μία άτυχη στιγμή του ΜακΌλεϊ, ο οποίος έπειτα από σέντρα του Μπέιλ (75') έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για να διαμορφώσει το 1-0.
 
Φάση των «8»
Το πιο δυνατό «τεστ» για τους Ουαλούς, μέχρι το επόμενο, ήταν απέναντι στο Βέλγιο. Μία ομάδα με τρομερό ταλέντο που ήθελε επιτέλους να κάνει το βήμα παραπάνω και να διακριθεί. Ο Μπέιλ κι η παρέα του όμως, είχαν διαφορετική άποψη...
 
Το τρομερό γκολ του Ναϊνγκολάν (13') δεν επηρέασε την Ουαλία, η οποία στο 31' ισοφάρισε με τον Γουίλιαμς. Ο Ρόμπσον-Κανού στο 55' σκόραρε ένα τρομερό τέρμα κι ο Βόουκς στο 86' έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, για να διαμορφώσει το 3-1 που έφερε την ομάδα του στα ημιτελικά της διοργάνωσης!
 
ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ, ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ
Φερνάντο Σάντος
Ο Φερνάντο Σάντος είναι ένας προπονητής ο οποίος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστός -κι από το πέρασμά του στην Εθνική Ελλάδας- ο Πορτογάλος τεχνικός είναι λάτρης της τακτικής και της αμυντικής λειτουργίας των ομάδων του. Σκεπτικό το οποίο δεν άλλαξε ούτε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο υπό τις οδηγίες του.
 
Ο Σάντος, εκτός από το 4-3-1-2 του αγώνα κόντρα στους Ισλανδούς, στην πρεμιέρα, χρησιμοποίησε το 4-4-2, έχοντας στην κορυφή τους Νάνι και Ρονάλντο. Κατηγορήθηκε για αντιποδόσφαιρο όμως εκείνο τον έφερε στα ημιτελικά και μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι το τέλος. Δεν τον νοιάζει που έχει στην ομάδα του Ρονάλντο, Κουαρέσμα, Νάνι, Σάντσες. Θέλει όλοι να τρέχουν, όλοι να μαρκάρουν και να μην ρισκάρουν. Κι ορίστε τα αποτελέσματα!
 
Κρις Κόουλμαν
Ο Κρις Κόουλμαν χρησιμοποίησε δύο συστήματα κατά τη διάρκεια της πορείας της ομάδας του μέχρι τα ημιτελικά. 3-5-2 (κόντρα σε Σλοβακία, Β. Ιρλανδία και Βέλγιο) και 5-3-2 (Αγγλία και Ρωσία). Ο Μπέιλ βρισκόταν πάντα στην κορυφή της επίθεσης και πολλές φορές, οι Ουαλοί «χτυπούσαν» στις αντεπιθέσεις. Σε δύο από εκείνες μάλιστα κατάφεραν να αφήσουν εκτός διοργάνωσης το Βέλγιο, με τους Ρόμπσον-Κανού και Βόουκς να σκοράρουν για το τελικό 3-1.  
 
Πηγή: www.sdna.gr
 

Δειτε Επισης

Γ. Χριστοδουλίδης: Αναλαμβάνει το HR της Ελληνικής
Προσπάθεια τρομοκρατικού χτυπήματος στον τελικό του Euro
Ψήφισαν τον Γουίλ Γκριγκ για καλύτερο Ευρωπαίο (oι 10 υποψήφιοι)
Πέπε: «Ο Σάντος μας το είπε από την αρχή»
Δεν άφησαν τον Πελέ να εκτελέσει το πέναλτι!
«Πιστεύει πως είναι Έλληνας ο Σάντος»
Βραβεία Καντονα: "Ο βρωμιάρης Λεβ και ο πεταλούδας Ρονάλντο"
Ο άγνωστος Κριστιάνο και η συγκλονιστική αφιέρωση στους πρόσφυγες!
Βίντεο: Με συνοδεία μαχητικών η αποστολή της Πορτογαλίας
Τα πιο απίστευτα στατιστικά του Euro 2016