Ο πρώτος Κύπριος που έπαιξε σε άλλο πρωτάθλημα-Η σχέση του με το ΑΠΟΕΛ

Ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε πρωτάθλημα άλλης χώρας ήταν ο Διομήδης Συμεωνίδης. Το όνομα αυτό είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του ΑΠΟΕΛ αφού μαζί με τον Γεώργιο Πούλια θεωρούνται από τους εμπνευστές και ιδρυτές των γαλαζοκιτρίνων της Λευκωσίας.

Ο Διομήδης Συμεωνίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1908 και πέθανε τον Απρίλιο του 1981. Ήταν αθλητής στίβου και ποδοσφαιριστής. 

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Πανεργατικό και το 1924 έως το 1926 αγωνιζόταν στην ομάδα Τραστ. Ταυτόχρονα, ο νεαρός Συμεωνίδης είχε δημιουργήσει μαζί με μερικούς φίλους του μια συνοικιακή ποδοσφαιρική ομάδα και την ονόμασαν Αετό. Σε αυτήν αγωνίζονταν μόνο Ελλαδίτες και Κύπριοι.

Σε μια φιλική συνάντηση μεταξύ Αετού και μιας άλλης ομάδας της Λάρνακας, ο Γεώργιος Πούλιας θαύμασε το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Συμεωνίδη, του κορυφαίου Κύπριου ποδοσφαιριστή της εποχής και θέλησε να τον γνωρίσει από κοντά.

Οι δύο τους ανάπτυξαν μια φιλική σχέση και στη συνέχεια την ιδέα του Διομήδη Συμεωνίδη για ίδρυση νέου σωματείου ενστερνίστηκε και υλοποίησε ο Γεώργιος Πούλιας με τη δημιουργία αρχικά του ΠΟΕΛ το 1926 και στη συνέχεια το 1928 ως ΑΠΟΕΛ.

Ο Διομήδης Συμεωνίδης ως επιθετικός πέτυχε πολλά γκολ γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού κι έτσι το 1929 μετέβη στην Ελλάδα κι έγινε ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ομάδα εκτός Κύπρου.

Το 1929 ο Συμεωνίδης αγωνίστηκε με την μικτή ομάδα Παναθηναϊκού-ΑΕΚ σε φιλικό στην Αίγυπτο. Μάλιστα ο Κύπριος επιθετικός ήταν από τους κορυφαίους αφού στο Κάιρο η ομάδα αντιμετώπισε την τοπική Άρσεναλ την οποία και νίκησε με 3-1. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Συμεωνίδης ο οποίος σκόραρε τα δύο από τρία γκολ. Η Ελληνική μικτή ομάδα αποθεώθηκε από χιλιάδες Έλληνες ομογενείς.

Στον Παναθηναϊκό, ο Συμεωνίδης έκανε μεγάλη καριέρα και έτσι πήρε το πράσινο φως, μετά από επιμονή του Ούγγρου προπονητή, Γίοσεφ Κίνσλερ και φόρεσε τελικά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος (1930-32).

Πρώτη συμμετοχή με την Εθνική κατέγραψε στις 7 Δεκεμβρίου 1930 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού σε αγώνα για το 1ο Βαλκανικό κύπελλο με αντίπαλο τη Βουλγαρία. Τελικό αποτέλεσμα 6-1 για την Εθνική Ελλάδος.

Η 2η συμμετοχή του ήταν το 1931 επίσης για το Βαλκανικό κύπελλο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας από την οποία έχασε με σκορ 4-1. Ακολούθησε η ήττα από τη Ρουμανία με 5-3. Η τελευταία συμμετοχή του ήταν στις 2 Ιουλίου 1932 εναντίον της Βουλγαρίας από την οποία έχασε με 2-0.

Με τον Παναθηναϊκό  κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1930 και άλλα τρία πρωταθλήματα Αθήνας (1929, 1930 και 1931). Μέτρησε 32 συμμετοχές και σκόραρε 22 φορές.

Το 1934 επέστρεψε στην Κύπρο και το ΑΠΟΕΛ ως προπονητής και ποδοσφαιριστής. Το 1935 μετέβη στην ομάδα Τραστ με την οποία κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα στο νησί. Τερμάτισε την καριέρα του το 1936.

Ως αθλητής του κλασσικού αθλητισμού αγωνιστηκε με το ΑΠΟΕΛ και το 1929 στους Πανελλήνιους αγώνες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε
Πήρε φόρα από τη... σήραγγα η Πάφος, διέλυσε με τριάρα την Ομόνοια και κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο
Έγραψε ιστορία και γίνεται ευρωπαία η Πάφος-Τα λεφτά που διεκδικεί στο Europa League
BINTEO: Έριξαν φωτοβολίδες στο γήπεδο και έκαψαν τα δίχτυα οι οπαδοί της Ομόνοιας
BINTEO: Φοβερή Πάφος, έστησε πάρτι στο ΓΣΠ με τρία γκολ και πάει για ιστορική κατάκτηση Κυπέλλου
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Πάφος μέσω VAR και το γκολ που έφερε την έκρηξη
ΒΙΝΤΕΟ: To εντυπωσιακό κορεό της Ομόνοιας με τα τρόπαια της ομάδας τους