Ο Κύπριος άσος που κατέληξε φυλακή-Το λεμεσιανό ντέρμπι και η βία σε αστυνομικό
12:03 - 26 Ιουλίου 2019
Κατά την δεκαετία του 80’ γύρω από τον ποδοσφαιριστή, Χριστάκη Φιλίππου γνωστός ως Φαλκονέττι, που ξεκίνησε την καριέρα του από την ΕΠΑ Λάρνακας και έκανε σπουδαία καριέρα στη συνέχεια σε μεγάλες ομάδες όπως ο Απόλλωνας και η Ομόνοια, είχε δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος, καθώς είχε συλληφθεί με άλλα δύο πρόσωπα για υπόθεση ναρκωτικών, ενώ οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι η Αστυνομία τον ενέπλεκε «σε μεγάλο δίκτυο σπείρας που διακινεί και εμπορεύεται χασίς και ρητίνη κάνναβη».
Τα μπλεξίματα όμως του Φαλκονέττι με τις Αρχές δεν σταμάτησαν εκεί… Κατά την ίδια δεκαετία, ο ποδοσφαιριστής καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για επίθεση εναντίον οργάνου της τάξης, σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων εβδομάδων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝΑ–ΑΕΛ, ο διαιτητής ακύρωσε ως αντικανονικό τέρμα που σημείωσε η ομάδα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΛΛΩΝΑ διαμαρτυρήθηκαν, περικυκλώνοντας το διαιτητή, με απειλητικές διαθέσεις. Ακολούθως, ο διαιτητής συναισθανόμενος την απειλή, κάλεσε τις αστυνομικές Δυνάμεις που βρίσκονταν στο γήπεδο για να αποκαταστήσουν την τάξη στον αγωνιστικό χώρο.
Τότε, ο «Φαλκονέττι», στην θέα ενός αστυφύλακα που ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του διαιτητή, τον εμπόδισε να πλησιάσει, τραβώντας τον βίαια από το κολάρο της στολής του, παρεμποδίζοντας τον έτσι, όπως κατέγραψε τότε το Δικαστήριο, να προσεγγίσει το διαιτητή και να εξουδετερώσει την πίεση που ασκείτο σε βάρος του και να αποκαταστήσει την τάξη.
Συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα και τις προεκτάσεις του αδικήματος, σε συνδυασμό με το καθήκον για προστασία του δημοφιλούς αθλήματος του ποδοσφαίρου, καθώς και τις συνέπειες από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών οργάνων στην εκτέλεση του καθήκοντός τους, το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι η μόνη ποινή που άρμοζε στον ποδοσφαιριστή, ήταν ποινή φυλάκισης.
Ωστόσο, η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, δεν ήταν μεγαλύτερη των τεσσάρων εβδομάδων, λόγω της μεταμέλειας του «Φαλκονέττι» που περιέχεται στην κατάθεση στην οποία προέβη στις Αστυνομικές Αρχές μετά τα έκτροπα.
«Επεισόδια βίας σε αθλητικούς χώρους υπονομεύουν όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και τη στάθμη του πολιτισμού μας. Ομαδικά παιγνίδια όπως το ποδόσφαιρο έχουν, όπως και τα αγωνίσματα στίβου, ως σκοπό την ευγενή άμιλλα και όχι τη βίαιη αντιπαράθεση. Πράξεις βίας οδηγούν στην αλλοτρίωση των σκοπών του αθλήματος και καθιστούν προβληματική την προσέλευση του κοινού στα στάδια. Για την εμπέδωση των σκοπών του αθλητισμού οι αθλητές γενικά, και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου οι ποδοσφαιριστές ειδικά, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη. Οι κανόνες του αθλήματος πρέπει να τηρούνται σχολαστικά. Κάθε πράξη βίας εκ μέρους ποδοσφαιριστή είναι καταδικαστέα και για το λόγο ότι εκτός από τον άμεσο αξιόποινο χαραχτήρα της τείνει στην έξαρση του φανατισμού και στον αποπροσανατολισμό των θεατών από τους σκοπούς του αθλητισμού. Θέλουμε να καταλήξουμε με την προειδοποίηση ότι όσοι βιαιοπραγούν στα γήπεδα δεν πρέπει να αναμένουν την επιείκεια του Δικαστηρίου», τόνισε στην απόφαση του το Δικαστήριο, καταδικάζοντας τον ποδοσφαιριστή.
Ξανά στο προσκήνιο για σικέ αγώνες
Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1994, ο «Φαλκονέττι» έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αφού το όνομα του ενεπλάκη σε σικέ αγώνες. Ισχυρισμοί οι οποίοι δεν τεκμηριώθηκαν, με αποτέλεσμα ο ποδοσφαιριστής να προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας αποζημιώσεις από ΜΜΕ για δυσφημιστικά δημοσιεύματα.
«Φαλκονέττι και Ηλία εμπλέκονται στα σικέ», «Βρωμιά και δυσωδία το ποδόσφαιρό μας», «Νέα στοιχεία για την απόπειρα δωροδοκίας προέκυψαν χθες ενώπιον του Τ.Α.Ε. Αμμοχώστου», έγραφε στο πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».
Συγκεκριμένα η εφημερίδα έγραφε:
-«Ο ποδοσφαιριστής του Άρη Τάκης Φιλίππου Φαλκονέττι, ο οποίος αναφέρθηκε από τον προπονητή της Ανόρθωσης Ανδρέα Μουσκάλλη σαν το πρόσωπο που προσέγγισε τον Κέννυ Ντάϊερ του Εθνικού για να έχει μειωμένη απόδοση στο μάτς με τον Απόλλωνα. Τον Φαλκονέττι κατονόμασε στον κ. Μουσκάλλη, ο ίδιος ο Κέννυ»
-«ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»
«Εμπλέκεται κι ο Φαλκονέττι στους μεσάζοντες . . .»
-«Στο μεταξύ ψες πάλι ο τηλεοπτικός σταθμός "ΑΝΤ1" μετέδωσε ότι στην κατάθεσή του ο προπονητής της Ανόρθωσης κ. Ανδρέας Μουσκάλλης στο ΤΑΕ Αμμοχώστου ανέφερε ότι ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Κέννυ Ντάϊερ του είπε ότι τον πλησίασε ο ποδοσφαιριστής του Άρη Λεμεσού Τάκης Φιλίππου (Φαλκονέττι) και ζήτησε απ' αυτόν να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Εθνικού - Απόλλωνα. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που βγαίνει στη δημοσιότητα και που αφορά την υπόθεση δωροδοκίας.»
-«Κέννι: Δεν κατονομάζει τον Φαλκονέττι»
-«Ενώ ο Κέννι Ντάϊερ στην χθεσινή του κατάθεση στο ΤΑΕ Αμμοχώστου δεν ανέφερε τ' όνομα του Φαλκονέττι (δέχθηκε ανώνυμο τηλφώνημα είπε), το ανακριτικό έργο για την υπόθεση δωροδοκίας ποδοσφαιριστών στον αγώνα Εθνικού Άχνας - Απόλλωνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη λήψη κατάθεσης από τον Γιώργο Κωνσταντίνου του Πεζοπορικού.»
-«Μετά την κατάθεση που θα δώσει σήμερα ο ίδιος ο παίκτης του ΠΟΛ, ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στην Γενική Εισαγγελία για να αποφασίσει τα περαιτέρω».
-«Μετά την κατάθεση Κέννι δεν υπάρχει υπόθεση εναντίον του παίκτη του Άρη, ούτε βέβαια και εναντίον παράγοντα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, όπως λέχθηκε αρχικά.»
Κέρδισε τη δικαστική μάχη ο ποδοσφαιριστής
Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι, «τα επίδικα δημοσιεύματα δεν συνιστούν σχόλια αλλά μόνο ισχυρισμούς γεγονότων. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η υπεράσπιση του εντίμου σχολίου».
Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι, «τα επίδικα δημοσιεύματα δεν συνιστούν σχόλια αλλά μόνο ισχυρισμούς γεγονότων. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η υπεράσπιση του εντίμου σχολίου».
«Η δυσφημιστική δήλωση έγινε υπό μορφή επανάληψης, έγινε αναφορά στην πηγή της και ο δηλώσας πίστευε στην αλήθεια της», ανέφερε το Δικαστήριο, για να τονίσει ότι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ο τρόπος και η μεγάλη έκταση της δημοσίευσης.
Μετά από δικαστική μάχη, ο ποδοσφαιριστής κέρδισε τελικά αποζημιώσεις, με το Δικαστήριο να επισημαίνει ότι η εφημερίδα δεν προέβη σε καμία απολογία, ούτε σε προσφορά για επανόρθωση.
Ακολούθησαν εξ αρχής την ίδια γραμμή, υποστηρίζοντας μέχρι τέλους τον ισχυρισμό ότι τα δημοσιεύματα περιείχαν την αλήθεια και επέμεναν στην υπεράσπιση του εντίμου σχολίου.
Επίσης, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι η δικαιολογία την εφημερίδας «ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να ελέγξουν το περιεχόμενο δημοσιευμάτων», δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως ελαφρυντικό και η αποτυχία τους να ασκήσουν έλεγχο συνιστούσε αμέλεια.
Το Δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη στον καθορισμό των αποζημιώσεων, το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα αυτά επηρέασαν τη διοίκηση ποδοσφαιρικού σωματείου στο να μην ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή.
Αφετέρου, θεωρήθηκε ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι προηγουμένως είχαν δημοσιευθεί παρόμοια δημοσιεύματα, τόσο από άλλες εφημερίδες όσο και ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο «Φαλκονέττι» κέρδισε αποζημιώσεις ύψους 1.750 λιρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΔΩ:
- Από τον μαγικό κόσμο του αθλητισμού... στα μπλεξίματα με την Αστυνομία
- Όταν ο Λάρκου έχασε τον ύπνο του για τον ΑΠΟΕΛ!
- Ο πρώτος τελικός στο Μακάρειο, η μοιρασιά των 2400 λιρών και το πέναλτι με διαμαρτυρίες
- ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια: Ο αγώνας του σελινιού και των καρεκλών στο στάδιο
- Το ρεντίκολο για τα σώβρακα, ο«Σκούλος» και το σπρέι του Αυγουστή
- Όταν ο ΑΠΟΕΛ «έκρυβε» τον Λουκανίδη με οδηγίες του Παναθηναϊκού