Ιταλίδες πρωταθλήτριες καταγγέλλουν κακοποίηση, η ομοσπονδία ζητά συγγνώμη

Κορυφαίες αθλήτριες της ομάδας ρυθμικής γυμναστικής Ιταλίας κατήγγειλαν πως δέχονταν κακοποίηση διαφόρων μορφών από τους προπονητές τους και πως βίωναν διαταραχές λόγω αυτού.

Ανάμεσα στις γυμνάστριες που κατέθεσαν μαρτυρίες ήταν η δύο φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης Άννα Μπάστα, η οποία μίλησε για τις διατροφικές διαταραχές που αντιμετώπιζε, την κατάχρηση καθαρτικών φυτικών συμπληρωμάτων και τις σκέψεις αυτοκτονίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by anna_basta (@annabastaa)

Η δις Παγκόσμια πρωταθλήτρια Τζούλια Γκαλταρόσα μίλησε επίσης για τις εμπειρίες της από ψυχολογική κακοποίηση, ταπείνωση, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Άλλες γυμνάστριες που μίλησαν ήταν η ασημένια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, Νίνα Κοραντίνι, η οποία μίλησε για ψυχολογική κακοποίηση, ταπείνωση, διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση καθαρτικών.

Η Ιλάρια Μπαρσάκι, η οποία εγκατέλειψε το άθλημα σε ηλικία 16 ετών, δήλωσε επίσης πώς ανέπτυξε διατροφική διαταραχή και βίωσε τον ανθυγιεινό έλεγχο και περιορισμό της διατροφής της και πως λόγω αυτού ακολούθησε υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Η ιταλική oμοσπονδία γυμναστικής (FGI) ζήτησε συγγνώμη από τις πρωταθλήτριες της χώρας τους, αφού αρκετές από αυτές μίλησαν για την κακοποίηση που αντιμετώπισαν και κατέγραψαν τις εμπειρίες τους από τις διατροφικές διαταραχές που υπέφεραν λόγω των όσων βίωναν.

Μετά τη δημοσίευση ιστοριών που τεκμηρίωναν τις εμπειρίες μιας σειράς Ιταλών γυμναστριών, μεταξύ των οποίων Παγκόσμιες πρωταθλήτριες και πρωταθλήτριες Ευρώπης, από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η FGI εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι: «Δεν ανέχεται καμία μορφή κακοποίησης. Bρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των μελών της», ανέφερε ο οργανισμός και συνεχίζει: «Ο αθλητισμός, με τη γυμναστική πάνω απ' όλα, είναι σεβασμός στο πρόσωπο, γιορτή του ταλέντου και της ευεξίας. Έχουν ληφθεί πρόνοιες για την άμεση ενημέρωση του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα και του Υπεύθυνου Προστασίας για τις έρευνες και τις ενέργειες της αντίστοιχης αρμοδιότητάς τους. Όλοι οι γυμναστές, οι τεχνικοί και οι υπεύθυνοι καλούνται να προσέλθουν και όποιος έχει πληροφορίες να επικοινωνήσει με την FGI, η οποία θα εγγυηθεί την εμπιστευτικότητα και την ακρόαση. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές και να τις εξαλείψουμε από τον κόσμο της γυμναστικής που είναι ισχυρός, υγιής και δεν έχει χώρο για όσους δεν συμμερίζονται τις αξίες του αθλητισμού».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιταλίας Τζιοβάνι Μαλάγκο ζήτησε επίσης συγγνώμη από τις γυμνάστριες λέγοντας: «Ως πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής αισθάνομαι την υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη από όλες τις αθλήτριες και τις πρώην αθλήτριες που υπέστησαν ανάρμοστη συμπεριφορά. Στην ενόργανη γυμναστική είναι αναπόφευκτος ένας ορισμένος βαθμός αυστηρότητας στο βάρος. Είναι διαφορετικό, όμως, όταν αυτό γίνεται βία και ταπείνωση».

Μιλώντας μετά τη δημοσίευση των εμπειριών των γυμναστών ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής Γκεράρντο Τλέκι δήλωσε: «Κανένα μετάλλιο δεν αξίζει να θυσιαστεί η ευημερία ενός ανθρώπου. Τίποτα τέτοιο δεν θα γίνει πλέον αποδεκτό, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μηδενικό αριθμό περιπτώσεων».

Νωρίτερα φέτος μια έκθεση με τίτλο Whyte Review περιέγραψε λεπτομερώς την κακοποίηση που υπέστησαν γυμναστές στη Βρετανία μεταξύ Αυγούστου 2008 και Αυγούστου 2020, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων βαθμών συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας. Επίσης νωρίτερα μέσα στο έτος η USA Gymnastics παρουσίασε ένα νέο λογότυπο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ξεπεράσει το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης του Λάρι Νάσαρ ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η ομάδα Gymnasts for Change από τον Καναδά δημοσίευσε ντοκιμαντέρ που περιγράφει την κακοποίηση που δέχονται -και δέχονταν- οι γυμνάστριες του Καναδά.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)