Στις φλέβες του κυλά η Ατλέτικο…

Αφού ταυτίστηκε όσοι λίγοι με το DNA της, ο Αντουάν Γκριεζμάν πέρασε για πάντα στα βιβλία της Ατλέτικο Μαδρίτης ως ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της.

Έξω από την περιοχή, έστησε το κορμί του με τρόπο που να δείχνει ότι, όπως συνηθίζει, θα φορτώσει το αριστερό του. Ο Ρούντιγκερ και ο Μόντριτς το πίστεψαν, αμφότεροι έπεσαν προς τα εκεί και λίγο έλειψε να τρακάρουν μεταξύ τους. Εκείνος με το καλό πόδι πάτησε την μπάλα με τακουνάκι και αφού είχε πλέον χώρο, έπιασε ένα δεξί που θα ζήλευαν και οι top εκτελεστές. Με γκολάρα σε βάρος της Ρεάλ, o Αντουάν Γκριεζμάν έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ατλέτικο Μαδρίτης…

Όταν το καλοκαίρι του 2014 οι Rojiblancos έδιναν 30 εκατ. ευρώ στην Σοσιεδάδ για να τον αποκτήσουν, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το τυπάκι, 10 χρόνια αργότερα και παρά την «απουσία» δύο ετών, θα γινόταν ο Νο1 σε γκολ για τον σύλλογο. Ο Γκριεζμάν ταυτίστηκε όσο μετρημένοι με την ψυχοσύνθεση του Τσόλο Σιμεόνε και της Ατλέτικο και παρότι «χάλασε» το βιογραφικό του με την παρουσία του στην Μπαρτσελόνα, ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ.

Και γύρισε πιο δυνατός, σωματικά και πνευματικά. Ο Grizi συνέχισε να προκαλεί σεισμό στο Wanda Metropolitano και παρότι όταν έφυγε είχε 133 γκολ σε 257 ματς, επέστρεψε εκεί που ανήκει για να τελειώσει τη δουλειά. Ένας παίκτης που αποκτήθηκε ωε εξτρέμ, έγινε περιφερειακός επιθετικός, φορ, 10άρι, μέσος, τα πάντα όλα. Και όλα τα παίζει natural όπως λέει και το Football Manager. Σήμερα, έπειτα από 386 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Τόσα ματς χρειάστηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Γαλλίας το 2018 για να φτάσει τα 174 γκολ και να ξεπεράσει τον Λουίς Αραγονές, που σε ίδιο ακριβώς αριθμό αγώνων έχει έναν λιγότερο. Για την ιστορία, Αντριάν Εσκουδέρο [169], Φρανθίσκο Κάμπος [146], Χοσέ Εουλόχιο Γκάρατε [134] συμπληρώνουν την 5άδα. Όσον αφορά τα αγαπημένα θύματα του Αντουάν σε αυτή τη διαδρομή, πρώτη είναι η Θέλτα με 11 γκολ, ενώ από 8 τεμάχια έχει βάλει σε Ρεάλ, Σεβίλλη, Βαλένθια και 7 στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η καλύτερη σεζόν του ήταν το 2015-16, τουλάχιστον από πλευράς σκοραρίσματος, αφού τότε έβαλε 32 γκολ σε 54 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και ακολουθούν το 2017-18 με 29 τέρματα σε 49 αγώνες και το 2016-17, όταν και σταμάτησε στα 26. Χαμηλότερη επίδοση με 8 ήταν το 2021-22 όταν είχε μόλις επιστρέψει από την Μπαρτσελόνα, η οποία είχε δώσει 120 εκατ. ευρώ για να τον πάρει στο Camp Nou.

Λίγοι μπορούν να καταλάβουν την αξία του Γκριεζμάν, ενός παίκτη με άριστη τακτική γνώση του αθλήματος, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ομαδικότητας και με αμυντική συνεισφορά την οποία θα ονειρευόταν ο κάθε προπονητής από τους επιθετικογενείς παίκτες του. Αριστερό, δεξί, κεφαλιά, μεγάλα, μικρά ματς, γκολ στην La Liga, στο Champions League, το Europa League, στο Super Copa καλή ώρα, ο Γάλλος που έγινε Μαδριλένος δεν σταμάτησε να πανηγυρίζει μέσα στα χρόνια.

Παρότι δεν ήταν στους Rojiblancos ούτε το 2014, ούτε το 2021, σημαίνει ότι δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα, όμως ο Γκριεζμάν αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη για το ότι δεν χρειάζεται να σηκώσεις άπειρες κούπες για να είσαι υπερπαίκτης και να περάσεις στο Πάνθεον ενός top-club.

Για όποιον λέει το αντίθετο, ο 32χρονος θα μείνει με την ‘παρηγοριά’ του ότι το 2018 σήκωσε το Europa League με την Ατλέτικο Μαδρίτης και το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Γαλλίας και ήταν 3ος στην ψηφοφορία για την Χρυσή Μπάλα. Ντάξει μωρέ, δεν είναι κι άσχημα…

Δειτε Επισης

Η ιστορία της γηραιότερης Ολυμπιονίκη και επιζήσασας του Ολοκαυτώματος-Είναι 103 ετών
Βάρντι: Ο τελευταίος των ρομαντικών θα σκοράρει για 13η σεζόν στη Λέστερ
Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου