Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Κύπρο στην Ευρώπη

Η κληρωτίδα έπαιξε τα δικά της παιχνίδια σε δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η ομάδα που έριξε την αυλαία στην ευρωσεζόν 2018/19 για την Κύπρο να είναι αυτή που ανοίγει την αυλαία στην ευρωσεζόν 2019/20.

Το χρονικά τελευταίο παιχνίδι κυπριακού συλλόγου στην Ευρώπη την περασμένη περίοδο ήταν η εντός έδρας αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λεβερκούζεν (φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ), το χρονικά πρώτο για την τρέχουσα περίοδο είναι η εντός έδρας αναμέτρηση των Λαρνακέων με την Πέτροκουμπ για τον α' προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να διευρύνει το ρεκόρ του ο Ιβάν ο... τρομερός!

Με αφορμή την απαρχή της προσπάθειας των εκπροσώπων μας στις διοργανώσεις της UEFA η omada.com.cy παρουσιάζει-υπενθυμίζει ό,τι πιο βασικό οφείλεται να γνωρίζετε για τον αντίκτυπό της τόσο στις ίδιες της ομάδας όσο και στη χώρα.

1. Η Κύπρος έκλεισε την περίοδο 2017/18 στη 19η θέση, που αποτελεί την αφετηρία μας αυτό το καλοκαίρι, εξ ου κι έβγαλε τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, εξ ου και μόνον ο πρωταθλητής κέρδισε γύρο λόγω της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ από ομάδα που είχε πάρει μέσω πρωταθλήματος εισιτήριο για τη διοργάνωση.
 
2. Η Κύπρος έκλεισε την περίοδο 2018/19 στη 18η θέση, που αποτελεί την αφετηρία μας για το επόμενο καλοκαίρι (2020), όταν θα βγάλει ξανά τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Βασική διαφορά: αν οι κάτοχοι του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο για τη διοργάνωση μέσω των εθνικών τους πρωταθλημάτων, τότε θα κερδίσουν γύρο ο πρωταθλητής (στον β’ αντί στον α’) και ο κυπελλούχος (στον γ’ αντί στον β’).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Σωφρόνης Αυγουστή: ο Κύπριος Ουνάι Έμερι!

3. Η Κύπρος εκκινεί την πορεία της στην ευρωσεζόν 2019/20 από τη 15η θέση (21.625 βαθμοί). Αν κρατηθεί σε αυτήν μέχρι τέλους, τότε την περίοδο 2021/22 θα βγάλει πέντε ομάδες στην Ευρώπη: δύο (πρωταθλήτρια, δευτεραθλήτρια) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μία στο Γιουρόπα Λιγκ και άλλες δύο στο Γιουρόπα Λιγκ 2 (διοργάνωση που θα κάνει αρχή το 2021). Αν δεν κρατηθεί στη 15η θέση, τότε η Κύπρος θα το καλοκαίρι του 2021 θα έχει μια ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τρία γι’ αυτά του Γιουρόπα Λιγκ 2.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΣΕΖΟΝ 2019/20
13. Τσεχία (5)  24.800
14. Δανία (4)   24.125
15. Κύπρος (4) 21.625
16. Ελλάδα (5) 21.400
17. Κροατία (4)           20.500
18. Ελβετία (5) 20.000
Σημείωση: Σε παρένθεση ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε χώρας

4.Τα αποτελέσματα των αγώνων στους προκριματικούς γύρους δεν μετρούν στο συντελεστή των ομάδων. Για τον αντίστοιχο συντελεστή της χώρας ισχύουν κατά το ήμισυ (ένας βαθμός η νίκη, μισός η ισοπαλία) και, αφού αθροιστούν, διαιρούνται δια του αριθμού των εκπροσώπων της στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η Σουτιέσκα απέδειξε το αυτονόητο στη Σλόβαν και έστειλε μήνυμα σε ΑΠΟΕΛ

5.Από το 2018 η συμμετοχή στους προκριματικούς γύρους και στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ δεν πριμοδοτείται, διότι οι αποκλεισμένοι σύλλογοι έχουν δεύτερη ευκαιρία στο Γιουρόπα Λιγκ. Η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποφέρει 4.00 βαθμούς. Στο Γιουρόπα Λιγκ η κάθε ομάδα ανάλογα με τον γύρο, στον οποίο αποκλείεται, παίρνει τους ακόλουθους βαθμούς:
Q1       1.00
Q2       1.50
Q3       2.00
Q4       2.50
GS       3.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Ψηλά στη λίστα του ΑΠΟΕΛ για μεταγραφή ο Καρλίτος, έδειξε ενδιαφέρον και ο Άρης Θεσσαλονίκης»
Σκάουτ από την ΑΕΚ Αθηνών για τον Πίττα στη Στοκχόλμη-«Τους έδωσα κάτι καλό για να δουν»
ΒΙΝΤΕΟ: Εξάρα η ΑΪΚ Στοκχόλμης κόντρα στη Νορκόπινγκ, δύο γκολ ο Πίττας
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τα παιχνίδια του δεύτερο γκρουπ
Ο Φανιέρος πρόσφερε το μεγαλύτερο ποσό στον έρανο της Ανόρθωσης εις μνήμη του πατέρα του
H συμφωνία του Ουάρντα με τη Δόξα, τα ψυχολογικά προβλήματα και οι 150 χιλιάδες
Εννέα χρόνια αήττητος ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ κόντρα στην ΑΕΚ
Η υπόσχεση του Μπεν Σιμόν, οι δύο νίκες επί του ΑΠΟΕΛ και οι πιθανές επιστροφές
Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Γυναικών ενόψει Γεωργίας
Το συγκινητικό μήνυμα των οπαδών της Πάφου για τον Νάσο-«Αυτό το κύπελλο το θέλουμε και για σένα»